Gezinsblad
Wolter II van Keppel, geb. ± 1200, ovl. ± 1260, zoon van Theodoricus I (Derck of Dirk) van Keppel en N.N.

Wolter II wordt genoemd in 1253 als hij als getuige optreedt voor Otto II. Verder is er niets over hem bekend.
[bron: www.graafschap-middeleeuwen.nl]

nobilis homo, bezegelde in 1253 met vier andere "nobiles" het verbond van graaf Otto van Gelre en de bisschop van Utrecht.
Bron: Bijdragen en Mededelingen van de Vereniging Gelre, deel XIX (1916), blz. 35 en verder: "De bannerheeren van Keppel" (met een bijlage), door J.R. Baron van Keppel.
met:
N.N.
1) Theodoricus II (Derck) van Keppel, geb. ± 1260, begr. 7 jul 1302

Theodericus II is de eerste heer van Keppel die in het huisarchief van Keppel voorkomt. Hij draagt het vrije goed Keppel op aan de graaf van Kleef, alhoewel zijn relatie met Reinald I van Gelre niet slecht is, want hij treedt meermalen als borg op.
In 1288 vecht Theodericus II aan Gelderse zijde mee in de slag bij Woeringen. Een held is hij echter niet, want als een van de eersten slaat hij op de vlucht.
In 1290 staat hij borg voor graaf Reinald I van Gelre als deze zijn graafschap moet verpanden. In 1300 treedt hij op als borg voor de graaf van Kleef.
[bron: www.graafschap-middeleeuwen.nl]

Door graaf Floris V van Holland werd hij op 26 Juli 1279 met den hof Olbergen met mannen en tienden beleend (de hof Olberch of Olbergen was gelegen in Steenderen).
Den 5 Juni 1288 is hij aan de Geldersche zijde mede met zijn banier in den slag van Woeringen, doch is de eerste, die schandelijk vlucht en daardoor aanleiding tot het verliezen van den slag geeft.
Dat zijne vrouw Beatrix heette, staat vast. (...) Sterker naar mijne meening is evenwel het vermoeden, dat zij uit het grafelijk huis van Moers stamde, zoals uit het volgende blijken moge. (Dit wordt zeer nauwkeurig in het artikel uiteengezet) Al moge nu hieruit niet het stellige bewijs te vinden zijn, de aanwijzing is toch m.i. sterk genoeg voor de meening, dat zij Beatrix van Moers heette en in 1346 nog leefde.
Bron: Bijdragen en Mededelingen van de Vereniging Gelre, deel XIX (1916), blz. 35 en verder: "De bannerheeren van Keppel" (met een bijlage), door J.R. Baron van Keppel.

Deze Derk van Keppel, Wolterszoon, gehuwd met Beatrix, gravin van Meurs, is in de Geldersche geschiedenis bekend als ridder in 1272. Door graaf Floris van Holland 26 Juli 1279 met den Hof Olbergen beleend. Borg voor graaf Reinald van Gelre aan dengraaf van Holland 1286. Draagt goederen in leen op aan den graaf van Cleve 1272. Is in den slag van Woeringen 5 Juni 1288. Hij en zijn vrouw Beatrix en hun oudste zoon Wolter ontslaan een goed uit de leenplicht 1290. Borg bij de verpanding van Gelderland 1290 aan den graaf van Vlaanderen. Is dood 1302, daar toen zijn weduwe en haar zoon Wolter een verdrag sluiten met het Duitsche Huis. Zij als weduwe leeft nog in de tucht van de Heerschap van Meurs in 1346.
Bron: Bijdragen en Mededelingen van de vereniging Gelre, deel XXXII (1929), blz. 221 en verder: "De eerste heeren van Verwolde", door J.R. Baron van Keppel.

Gehuwd ± 1290 met:
Beatrix van Aeswijn (of van Meurs), geb. ± 1260, ovl. na 1346
Hoofdindex A-Z