Gezinsblad
Chlodio , geb. ± 390, ovl. ± 447

Chlodio Salische Frank (ca. 0390 - ca. 0447), semi mytisch figuur, wordt in sommige bronnen wel als werkelijk genoemd.
De eerst bekende koning van de Salische Franken, Chlodio (gestorven 460), maakte zich ca. 430 meester van Doornik en Kamerijk.
Childerik, waarschijnlijk zijn zoon (note (gb): onjuist, is kleinzoon), trad meestal nog op als bondgenoot van de overgebleven Gallo-Romeinse gezagdragers in Gallie.
Childerik's zoon Chlodovech (ca. 481-511) werd de stichter van het uitgebreide Frankische Rijk.
Bron: Encarta(R) 98 Encyclopedie Winkler Prins Editie.
406, Traditionele datum van de grote Germaanse inval in Gallie. Waarschijnlijk is dit geleidelijk gebeurd. Na deze datum is in ieder geval het Romeinse gezag in de Nederlanden verdwenen (Toxandrie en Belgie).
Bron: Geschiedenis van de Lage Landen in jaartallen, door: H. Jansen.
446 de Romeinse legeraanvoerder Flavius Aetius verslaat de Frankische koning Clodio ergens in Noord Frankrijk. Deze woont dan al in de buurt van Doornik en Kamerijk.
Bron: Geschiedenis der lage landen in jaartallen, door: H. Jansen.
In de Grote Winkeler Prins Encyclopedie wordt hij vermeld als de vader van Childerik, in ander bronnen als de grootvader.
met:
N.N.
1) Merovech der Franken, geb. ± 415, ovl. 456

De eerste voorvader van Clovis I van wie we enige zekerheid hebben, zou zoon zijn van een Chlodion, zijn geschiedenis werd gedeeltelijk verward met die van oostfrankische koningen zeker waar het de relatie met Rome (Aetius) en de hunnen (Attila) betrof, zijn datum van overlijden is eigenlijk het enige dat we zeker weten.
[bron: Hans J.C. Schats 2004]

Merwig ( Merovech ) Salische Frank ( ca. 0420 - ca. 0456 )
( Semi mytisch figuur?, wordt in sommige bronnen wel als werkelijk genoemd ).
- 451 Merovech, de jonge Salische koning, strijd samen met Gundebaud, de aanvoerder van de Ripuarische Franken en een groot Germaans leger samen met het Romeinse leger onder aanvoering van de grote veldheer Flavius Aetius tegen de Hunnen op de Catalaunische velden. De Hunnen worden tot staan gebracht en terug gedrongen. Er wordt vermeld dat een groot Frankisch aanvoerder van koninklijke bloede tijdens deze strijd sterft.
Waarschijnlijk Gundebaud, zodat hier een reden aanwezig kan zijn dat de Salische Franken hier een stevig fundament leggen voor hun Merovingse dynastie.
Bron: De Hunnen, door H. Schreiber.
met:
Verica der Franken, geb. ± 419 te Westfalen

Andere bronnen sprelen van een onbekende echtgenote van Merovech, zou gevangen genomen zijn door Attila.
Hoofdindex A-Z