Gezinsblad
Henricus Schoenmakers met:
N.N.
1) Elisabeth Schoenmakers, geb. ± 1690 te Vollenhove, ovl. 29 apr 1742 te Vollenhove, beroep(en): Meid bij Mevrouw Uiterwijck
Gehuwd 12 okt 1710 te Vollenhove, @N2599@ met:
Jan Jansz (Jan Dikkebier) Pasterkamp, ged. 18 feb 1680 te Vollenhove, De doop is niet gevonden in de NG-doopboeken van Vollenhove. Wellicht RK gedoopt?, ovl. 22 mrt 1750 te Vollenhove, beroep(en): Knecht bij Mevrouw Uiterwijck, zoon van Jan Arentsz Pasterkamp en Jenneken Jansen
Jan Jansz Pasterkamp en zijn vrouw Elisabeth Schoenmaker waren "knecht" en "mijd" bij de heer en mevrouw Van Uiterwijck in Vollenhove.
Deze Heer Jacob van Uiterwijck (overleden in 1709) bewoonde de voormalige Havezathe "Hagensdorp". Het huis "Hagensdorp" werd in 1656 voor het eerst vermeld in het leenregister. Waarschijnlijk vernoemde Jurjen Jacob Hagen het huis naar zijn ouders,Hendrik Hagen (overl. ca. 1626) en Jacqueline van Dorp (overl. ca. 1602). Door het huwelijk van Lucia Geertruid Kockman (nicht van de vrouw van Jurien Jacob Hagen) met Egbert van Uiterwijck in 1660 kwam de Havezathe "Hagendorp" in het bezit van defamilie Van Uiterwijck.
Door het recht van verschrijven werd de naam "Havezaathe Hagensdorp" verkocht aan Johan van Stoet van Thijenhuizen. Van het Ridderschap en Steden van Overijssel had Johan Stoet toestemming dit gekochte recht naar zijn eigen huis te verleggen. Vanaf 1667 is "Hagendorp" dan ook geen havezathe meer.
Egbert van Uiterwijck (overl. 1673) noemde zijn huis toen "Oldehagensdorp". Zijn weduwe Allegonde van Uiterwijck, geboren Grammaye, overleed in 1737. Dochter Ave Maria van Uiterwijck trouwde in 1725 met Gijsbert van Dorth en bleef na de dood van Allegonde op "Oldehagensdorp" wonen.
"Oldehagendorp" was een groot stadshuis aan de Bisschopsstraat, hoek Bentstraat te Vollenhove. Het werd in 1862 gesloopt.
(Bron: mw. H.C. Pasterkamp-van Erk te Bathmen)

Afkomst:
Naar de familie Pasterkamp is uitgebreid onderzoek gedaandoor de ‘Werkgroep Genealogie Urk’. De familie Pasterkamp is zonder twijfel afkomstig uit Boetele (een buurtschap bij Raalte), zij woonden op de hoeve Pastercamp, hiervan is reeds in 1457 sprake. De oudst bekende is Willem Pastercamp geboren rond 1600. De Jan Jansen Pasterkamp die in Vollenhove opduikt is daar naar alle waarschijnlijkheid geboren rond 1680, de doopboeken uit die periode ontbreken echter. Dit vermoeden is gebaseerd op het feit dat er een nauwe relatie bestond tussen de landgoederen Schoonheten (waar de hoeve Pastercamp onder ressorteerde) en “Hagensdorp” waar de heer van Uijterwijck woonde. Jan en Elisabeth Schoenmakers waren meid en knecht van mevrouw van Uijterwijck

De nakomelingen van Casparus Pasterkamp wonen in Duitsland, de Durgerdam-tak is ook in de VS vertegenwoordigd.
[Bron: http://www.ataal.eu/selecties/Genealogie%20Jan%20Jansz%20Pasterkamp.htm]
Hoofdindex A-Z