Gezinsblad
Anthony Platevoet, geb. 1520 te Vlaanderen
heer van Monterberg, poorter van Belle (Bailleil)
[Bron: www.platvoet.info]

Gehuwd 1545 met:
Jenneken Van Der Eijnden, geb. ± 1519, ovl. 27 jan 1585 te Zandwich (Engeland)
Antonius Platevoet was "getrout geweest met Janneken een seer godsalige, ijverige vrouw, verscheijde reijsen vervolght, seer neerstigh int geheijm haer kinderen te cathegiseren. Sij is gestorven te Zandwich den 27 Januarij 1585 alwaer te voren noch twee dogters en een soon gestorven waren."
[Bron: www.platvoet.info]
1) Petrus Anthoniesz Plancius, geb. feb 1552 te Dranouter, Vlaanderen, Petrus werd geboren als Pieter Platevoet in Dranouter (nabij Lille). Hij "verlatijnste" zijn naam tot Petrus Plancius, zoals wel vaker gebeurde in die tijd., ovl. 15 mei 1622 te Amsterdam, Claes Wassenaer schrijft een overlijdensbericht:
“Binnen de Stadt van Amsterdam is op Pinxter dach na noene liffelick in den Heeren ontslapen, de Hoochgeleerde en vermaerde Dienaer des Godtlicke Woorts Petrus Plancius out synde over de 70. Jaren: als hy de Gereformeerde Kercke aldaer met een dappere yver 37 Jaren, en elders met groot perijckel des levens voor ghestaen en bedient: oock met syn Matematische scientie die verre Vaerten deser Landen treffelick gevordert heeft. Het Lijck wierd met een voornamentlicke suyte des Acht-baere Raets,Kercken-Dinaers, Doctooren, en uytenemende Borghers, en meest alder Lidtmaten van de Kercke ter Aerden gestelt. Des overledenen Soon wierde datelick in syn plaets beroepen. De Heere gheve hem syn zeghen, die voetstappen syns Vaders nae te volghen.”


[Bron: www.platvoet.info]
, begr. 25 mei 1622 te Amsterdam, Kerkhof der Zuiderkerk
Petrus studeerde theologie, geschiedenis en talen in Duitsland en Engeland. Was vanaf 1577 predikant te Vlaanderen, eerst in Mechelen en vanaf 1578 in Brussel. Was voorbereider van de Dordtse synode. Werd in het najaar van 1585 beroepen totpredikant te Amsterdam. Was een vurig en onverdraagzaam Calvinist. Bekend aardrijks-, zeevaart- en sterrekundige, cartograaf. Hij bemoeide zich met en adviseerde bijna alle tochten ter zee eind 16e en begin 17e eeuw. Medeoprichter van de Oost-Indische Compagnie. Nam deel voor f 6000,=. Vervaardigde talrijke zeekaarten. Ook maakte hij een kaart van Palestina.

Gehuwd 1579 te Brussel met:
Johanna (Janneke) Geubels, geb. 1558 te Antwerpen, begr. 28 jun 1635 te Leiden - Hooglandse Kerk 1e huwelijk 2e huwelijk, dochter van Francois Geubels en Magdalena Pasteaux
Hoofdindex A-Z