Gezinsblad
Sweder III van Heekeren tot Voorst en Keppel, geb. voor 1437, ovl. 1484, zoon van Frederik van Heekeren tot Voorst en Keppel en Cunegunda van Polanen van Voorst en Keppel

Sweder III en Elisabeth stichten vele kerken en kloosters. Na een vroom leven komt Sweder III in 1484 te overlijden.
[bron: www.graafschap-middeleeuwen.nl]

Gehuwd 1452 met:
Elisabeth van Homoet, dochter van Johan van Homoet en N.N.
1) Johan van Rechteren, geb. ± 1452, ovl. 1500, doodsoorzaak: Vermoord, doodgestoken.

In 1500 wordt Johan doodgestoken door een bediende. De moordenaar is een bastaard Van Voorst; van je familie moet je het maar hebben.
[bron: www.graafschap-middeleeuwen.nl]
met:
Agnes van Broeckhuysen
2) Frederik van Rechteren, geb. ± 1452, ovl. 1516, doodsoorzaak: Doodgevallen van een steiger bij herstelwerkzaamheden aan Kasteel Keppel
Frederik van Rechteren volgt zijn broer op als heer van Voorst en Keppel. Hij is getrouwd met Jutta van Aeswyn. De chaos in Gelre neemt hand over hand toe en net als zijn broer Johan probeert Frederik er voordeel uit te putten door tweemaalover te lopen naar het Bourgondische kamp.
De eerste keer gebeurt dat in 1502, wanneer Kleefse soldaten kasteel Keppel hebben ingenomen. Frederik wordt hierbij gevangen genomen en wordt verplicht over te lopen. In 1505 belooft Frederik de hertog van Gelre alweer trouw en betaalt hij zondermorren de boete; hij is immers rijk genoeg. Als Philips de Schone in 1505 Arnhem bezet, loopt Frederik opnieuw over. Inmiddels is de Gelderse partij zijn onbetrouwbare houding zat en in opdracht van de hertog bezet de drost van Zutphen het kasteelKeppel. In 1507 verzoent Frederik zich met de hertog en nu voorgoed.
Na enkele succesvolle campagnes in het Oversticht vallen Utrechtse troepen in 1510 kasteel Keppel aan. Bij deze belegering zal het kasteel wel beschadigd zijn geraakt, want in 1516 valt Frederik tijdens herstelwerkzaamheden van een steiger. Hij laat een weduwe met twee dochtertjes na; Elisabeth en Frederica, waarvan de laatste na de dood van Frederik wordt geboren.
[bron: www.graafschap-middeleeuwen.nl]
met:
Jutta (Judith) van Aeswijn
Hoofdindex A-Z