Gezinsblad
Derk van Keppel op Verwolde, geb. ± 1300, ovl. voor 21 dec 1355, zoon van Theodoricus II (Derck) van Keppel en Beatrix van Aeswijn (of van Meurs)
12 Maart 1345 is Dideric van Keppel, knape, raad van hertogin Alianora en als zodanig mede getuige over den brief, waarbij de stad Arnhem in het bezit der accijnzen bevestigd wordt. Daar dit de laatste ons bekende brief is, waarin Dirk van Keppel voorkomt, blijkt daaruit tevens, dat hij in tegenstelling met zijne beide broeders nooit de ridderlijke waardigheid bezeten heeft.
Volgens alle ons bekende genealogieen was hij getrouwd met Aleyd van Aeswijn, waaraan ik wel niet twijfel, doch waarvan ik in geene acten of brieven bevestiging gevonden heb, zoodat mij ook van haar niets verder bekend is.
Hijzelf stierf voor 21 December 1355, aangezien toen zijn zoon Dirk, die toen reeds ridder was, genoemd wordt in de volgende post van de Cameraarsrekeningen van Deventer: "In die beati Thome apostoli sevo currenti Varenwolde cum littera ad dominumTheodoricum (de Keppel)".
Bron: Bijdragen en Mededelingen van de Vereniging Gelre, deel XIX (1916), blz. 35 en verder: "De bannerheeren van Keppel" (met een bijlage), door J.R. Baron van Keppel.
met:
Aleyd van Aeswijn

Van Aeswijn: in zilver 6 roode schuinbalken. Helmteeken: een uitkomende, aanziende roode vos. Het stamhuis van dit riddergeslacht, dat tot 1647 bloeide, was Aeswijn bij 's Heerenberg.
Bron: idem, noot onderaan op blz. 67.
1) Derck I van Keppel van Varenwolde, geb. ± 1330, ovl. voor 2 feb 1375, Derk van Keppel moet zeker overleden zijn tusschen 1 Maart 1372 en 2 Februari 1375, omdat wij hem niet meer aantreffen onder de onderteekenaars van den op laatstgenoemden datum gesloten landvrede (...) De hier bedoelde landvrede van 1375 werd mede onderteekend door de vier zonen van Derk van Keppel, nl. Derk, Reynald, Wolter en Henrick.
Bron: Bijdragen en Mededelingen van de Vereniging Gelre, deel XXXII (1929): "De eerste heeren van Verwolde", door J.R. Baron van Keppel, blz. 229.
met:
NN van Aeswijn
Hoofdindex A-Z