Gezinsblad
Wichman van Hamaland, geb. ± 925, ovl. ± 983, zoon van Dirk I Bis van Hollander en Gerbera van Hamaland

Graaf van Hamaland (het gebied van Deventer, een deel van de zuidoostelijke Veluwe, de huidige Graafschap, de huidige Lijmers en het gebied vandaar tot aan de Rijn bij Elten). Een groot deel van Germania was in zijn bezit (het gebied op de rechteroever van de Rijn). In de Nederlanden had hij koningsgoed op Urk, in Gooiland en Hamaland en boerderijen in de vier Friese graafschappen Hunzingo, Fivelgo, Marne en Middag.
Graaf van Gent. Volgens Winkhaus 'Ahnen zu Karl dem Grossen' is hij een zoon van Dirk I van Holland en Gerbera van Hamalant. Zij worden echter niet bij Isenburg (Europaische Stammtafeln, Neue Folge, Band VII, Tafel 81-87 - Gent) vermeld Bij Dek, Graven van Holland, is Wichman niet bekend.

Gehuwd ± 955 met:
Liutgard (Estrude) van Vlaanderen, geb. ± 936, ovl. 18 okt 962, dochter van Arnulf I "de Grote" van Vlaanderen en Adela van Vermandois
1) Wichman van Hamaland, geb. ± 950, ovl. 967

Hij stichtte het klooster Elten, het St. Vitusstift.
2) Adela van Hamaland, geb. ± 955, ovl. ± 1017 te Keulen (D) voor de Dom

Zij is berucht om haar eerzucht en wreedheid. Zij wordt in 1016 wegens moord ter dood veroordeeld, doch het vonnis wordt niet voltrokken. Zij speelde een belangrijke rol in de prefectuurstrijd die in 1018 in haar nadeel werd beslecht. Zij leefde de laatste jaren in Keulen, waar zij voor de Dom werd begraven.

Gehuwd ± 970 met:
Immed van West-Saksen, geb. ± 955, ovl. ± 983
3) Liutgard van Hamaland, geb. na 957, ovl. ± 1016, doodsoorzaak: Vergiftiging

Abdis van het klooster St. Vitusstift te Elten. Zij stierf door vergiftiging; men verdacht haar zuster Adela.
Hoofdindex A-Z