Gezinsblad
Pippijn I "de Oudste" van Landen, geb. ± 580 te Landen bij Luik, ovl. 640, zoon van Karloman van Haspengouw en Gertrude

Heer van Herstal, eerste Hertog van Brabant
Het hof van Pippijn was gevestigd te Landen, toenmaals een grote stad. Hij was Heer van Herstal, hij wordt ook wel de eerste Hertog van Brabant genoemd, de Hertogen van Brabant stammen van hem af.
Pippijn I "de Oudste",
sedert de 13de eeuw bijgenaamd van Landen (gestorven 640), Frankisch hofmeier, hoofd van een geslacht uit de Austrasische aristocratie, dat aanzienlijke goederen bezat, bewerkte samen met Arnulf, de latere bisschop van Metz, in 613 als hoofd van zijn standgenoten de val van de Austrasische koningin Brunhilde en de aansluiting van Austrasie bij Neustrie. Onder de regering van koning Chlotarius II oefende hij vooral als hofmeier van diens zoon Dagobert, ondergeschikte koning van Austrasie, een sterke invloed op de rijkspolitiek uit. Toen Dagobert na de dood van zijn vader (629) koning van het gehele Frankische Rijk werd, vergezelde Pippijn hem naar het westen. Bij het overlijden van Dagobert (639) keerde hij echter naar Austrasie terug, dat onder Dagoberts zoon, Sigebert III, weer zelfstandig was geworden. Voortaan berustte aldaar het gezag in feite bij de hofmeier Pippijn. Pippijns zoon Grimoald I werd hofmeier van Austrasie, terwijl zijn weduwe Ida de abdij Nijvel stichtte, waar een van hun dochters, Gertrudis, abdis werd; een andere dochter van Pippijn, Begga, huwde met Ansegisel, zoon van Arnulf en stamvader van de dynastie van de Karolingen.
Encarta(R) 98 Encyclopedie Winkler Prins Editie.
met:
Ida (Itte, Idoberge) van Nijvel, geb. 592, ovl. 8 mei 652 te Nijvel (B), dochter van Arnoaldus XXVII en N.N.

Beroep: Abdis
H. Iduberga of St. Itta, vrouw van Pippijn van Landen, stichtte het klooster te Nijvel, waarvan zij abdis werd en is heilig verklaard, feestdag 8 Mei.
Encarta(R) 98 Encyclopedie Winkler Prins Editie.
1) Begga (Beggule) van Landen, geb. ± 605 te Landen bij Luik, ovl. 17 dec 693 te Nijvel (B)

Begga stichtte een klooster te Andenne (691), nadat zij in Rome was geweest. Ze is de patrones, maar niet de stichteres, van de Begijnen, feestdag 17 December. Ze werd heilig verklaard als St. Begga of Rega (Merovingisch heilige).

Gehuwd voor 639 met:
Ansegisel van Austrasie, geb. ± 607 te Austrasie (F), ovl. 662 te Andene, doodsoorzaak: Vermoord door Gondoin, begr. te Andene (de Abdij), zoon van Arnulf van Metz en Doda (Ode) van Saksen

Hij is hofmeier van de Austrasische koning Sigebert II en Childerik II; Major Domus van Austrie. Hij is de stamvader van de Karolingen.
Hoofdindex A-Z