Gezinsblad
Merovech der Franken, geb. ± 415, ovl. 456, zoon van Chlodio en N.N.

De eerste voorvader van Clovis I van wie we enige zekerheid hebben, zou zoon zijn van een Chlodion, zijn geschiedenis werd gedeeltelijk verward met die van oostfrankische koningen zeker waar het de relatie met Rome (Aetius) en de hunnen (Attila) betrof, zijn datum van overlijden is eigenlijk het enige dat we zeker weten.
[bron: Hans J.C. Schats 2004]

Merwig ( Merovech ) Salische Frank ( ca. 0420 - ca. 0456 )
( Semi mytisch figuur?, wordt in sommige bronnen wel als werkelijk genoemd ).
- 451 Merovech, de jonge Salische koning, strijd samen met Gundebaud, de aanvoerder van de Ripuarische Franken en een groot Germaans leger samen met het Romeinse leger onder aanvoering van de grote veldheer Flavius Aetius tegen de Hunnen op de Catalaunische velden. De Hunnen worden tot staan gebracht en terug gedrongen. Er wordt vermeld dat een groot Frankisch aanvoerder van koninklijke bloede tijdens deze strijd sterft.
Waarschijnlijk Gundebaud, zodat hier een reden aanwezig kan zijn dat de Salische Franken hier een stevig fundament leggen voor hun Merovingse dynastie.
Bron: De Hunnen, door H. Schreiber.
met:
Verica der Franken, geb. ± 419 te Westfalen

Andere bronnen sprelen van een onbekende echtgenote van Merovech, zou gevangen genomen zijn door Attila.
1) Childerik I der Franken, geb. 436, ovl. 26 nov 481 te Tournai, begr. te Doornik

Childerik I
koning der Franken, was hoofd van het deel van de Salische Franken dat rondom de Gallo-Romeinse civitas Doornik was gevestigd. Tot aan zijn dood bleef hij een foederatus in dienst van Rome. Zijn zoon Chlodovech I volgde hem op. Childeriks graf werd in 1653 te Doornik ontdekt. Het bevatte interessante kunstschatten uit de Merovingische tijd, die gedeeltelijk bewaard zijn gebleven (Bibliotheque Nationale, Parijs) en het mogelijk maakten gelijksoortige vondsten te dateren.
Bron: Encarta(R) 98 Encyclopedie Winkler Prins Editie.
Op grond van een bondgenootschap met de Romeinen had Childerik zijn hof en hofhouding in Doornik. In naam van Rome, maar in feite reeds voor zichzelf verdedigde hij zijn gebied en tevens het laatste Romeinse bastion in Noordwest-Gallie tegen de andere Germanen. Onder druk van binnenlandse politieke tegenstanders moet Childerik naar Thuringen vluchten. Negen jaar later kan hij weer terugkeren. In Thuringen ontmoet hij zijn vrouw Basina.
Bron: De Germanen, door E.F. Jung.
481 Childerik, een koning der Salische Franken uit het geslacht der Merovingen, sterft in zijn residentie Doornik.
Bron: Geschiedenis der Lage Landen, door H. Jansen.
Childerik was de opvolger van Merovech, de naam gever van het geslacht der Merovingers. Na de dood van de Romeinse keizer Majorian probeerde hij het gezag van Aegidius de keizerlijk gouverneur omver te werpen. Hij slaagde hier niet in en moest vluchten naar Thuringen. Aegidius volgde hem op als koning van de Salisch Franken.

Gehuwd 465 met:
Basina van Thuringen, geb. ± 438 te Thuringen, ovl. na 470, dochter van Basino van Thuringen en N.N.

Echtgenote van Basinus, koning van Thuringen. Werd door Childeric I ontvoerd, Gregorius van Tours liet haar tegen haar man opmerken "Ik heb overzee een verdienstelijker man gekend dan jij bent, en zal me alle inspanning gedogen om met hem samen tewonen", los van de getekende verhouding tussen beide echtelieden, bracht de term "overzee" de nodige verwarring over haar afkomst.
Hoofdindex A-Z